ANTALYA Barosu Alanya Kadın ve Çocuk Hakları ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu tarafından, Hatice Kaçmaz'ı katleden Orhan Munis'e verilen ceza indirimini protesto etmek için basın açıklaması yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklamaya, Antalya Barosu Alanya Kadın ve Çocuk Hakları ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu Başkanı Melek Depren, hukukçular ve vatandaşlar katıldı.
Antalya Barosu Alanya Kadın ve Çocuk Hakları ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu Başkanı Melek Depren, “Burada bir araya gelmemizin sebebi, yargı eliyle bir kez daha katledilen Hatice Kaçmaz’ı anmak ve tüm kadın katliamlarına hep birlikte ‘dur’ demektir. Bildiğiniz üzere Hatice Kaçmaz, Orhan Munis isimli erkek tarafından ısrarcı takip mağduru edilmiş, ve neticede sırf evlilik teklifine ‘hayır’ dediği için Ankara’da güpegündüz bir park içinde 6’sı öldürücü olmak üzere 16 bıçak darbesiyle öldürülmüştür. Yargıtay Ceza Genel Kurulu doya incelemesinde; sanık ile maktulün gündüz saat 13.00 civarında, herkesin bulunabileceği bir zamanda, her zaman buluştukları ve herkese açık olan bir parkta buluştuklarını, sanık ile maktul arasında bir tartışma yaşanmadığını, sanığın yanına bıçak aldığını ve bu bıçağı ise sağ ayak bileğine gizlice bağladığını, maktul ile bir an önce evlenmeyi arzulayan sanığın, kendisiyle evlenmeyi kabul etmeyen ve ayrılma düşüncesini kendisine hissettirip, açıklayan maktüle duyduğu hiddetle yanına tedbiren aldığı bıçağı maktulle konuşmalarının olumlu geçmesi halinde kullanmayacağı düşüncesiyle sağ bileğine bağladığı, maktulün kendisinden ayrılma konusunda ısrarcı olması üzerine kapıldığı hiddet duygusunun etkisiyle maktule vurduğu birden fazla bıçak darbesiyle ölümüne sebep olduğu, sanığın eyleminin, aralarında geçen görüşme sonunda isteğinin kabul edilmemesinden kaynaklanan duygusal çöküntü ve hiddetin etkisi altında, soğukkanlı bir şekilde düşünmesini engelleyecek şekilde aniden gerçekleştirdiği, şarta bağlı olarak hareket eden sanığın eyleminde tasarlamanın koşullarının oluşmadığı sonucuna varılarak nitelikli hal uygulamasının yavaşça kasten öldürme suçundan sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
Dosyadaki bütün tespitlerle birlikte maktul Hatice Kaçmaz’ı ve onun nezdinde şiddet dosyasında mağdur edilen kadınlar adına Yargıtay Genel Kurulu’na şunları sormak istiyoruz: Tedbiren bir erkek yanında neden bıçak taşır? Tedbirden kastınız nedir? Tedbiren taşınan bıçak neden sağ ayak bileğine bağlanarak gizlenir? Görüşme olumlu geçseydi, yani sanığın evlilik teklifini kabul edip, ayrılma isteğini dile getirmeseydi bugün yaşayacak mıydı?
Sanık tüm bunları düşünüp, planlayarak ve tasarlayarak oraya gitmedi mi? Ve bugün Hatice Kaçmaz’ın aramızla olmamasının sebebi, evlenmek istemediği bir erkekten ayrılmak istemesi değil mi? Hatice sırf hayır dediği için öldürülmedi mi? Özetle Yargıtay CMK’nın bu kararı, Hatice’yi bir kez daha erkil şiddetin elinde ve erkin bir yargı zihniyetinde ölüme sürüklemiştir. Bu karar, tam anlamıyla dosya içerisinde sabit bulunan tüm delillere, aykırı ve açıkça bir hukuk katliamıdır. O yüzden bir kez daha ve daha yüksek sesle haykırıyoruz. Hayır, hayır demektir. Biz kadınlar istemediğimiz her şeye hayır deme hakkına sahibiz. Ve bu en bireysel hakkımızdan feragat etmeyeceğiz. Erkil yargı ile sonuna kadar mücadele edeceğiz. Ve insanca yaşama hakkımızın bir de yargı eliyle katledilmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.