Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), hayata geçirdiği Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesiyle hem enerji ihtiyacını karşılamayı başardı hem de çevreye önemli katkılar sundu. İlk enerjisini 7 Mart 2024’te üreten GES, yıl boyunca toplamda 1.012 ton karbon emisyonu azaltımı sağlayarak doğaya 1.383 ağaç eşdeğeri katkı sundu.
Türkiye’de kamuda Performans Sözleşmesi’yle gerçekleştirilen ilk proje olma özelliği taşıyan ALKÜ GES, 2024 yılı boyunca elde ettiği sonuçlarla dikkat çekti. İnverter Grubu’nun yayımladığı istatistiksel rapora göre, ALKÜ GES Projesi, elektrik üretiminde dünya çapında en başarılı yüzde 45’lik dilimde yer alarak “Gri Balina” madalyası kazandı. Bu ödül, karbon ayak izini en fazla azaltan ve enerji tasarrufu sağlayan projelere veriliyor.
Elektrik Üretimi ve Tasarruf Rakamları
2024 yılında ALKÜ’de toplam 3 milyon 924 bin 867 kWh elektrik tüketimi gerçekleşti. Aynı dönemde GES’ten üretilen elektrik miktarı 2 milyon 353 bin 156 kWh oldu. Üretilen elektriğin bir kısmı doğrudan kullanılırken, 177 bin 849 kWh enerji satılarak üniversiteye 629 bin 20 TL gelir sağlandı.
GES, üniversitenin elektrik ihtiyacının %59,96’sını karşılarken, fazla üretilen elektriğin %7,56’sı satıldı ve %92,44’ü üniversite bünyesinde tüketildi. Bu sayede ALKÜ, 2024 yılında toplamda 9 milyon 330 bin TL tasarruf elde etti.
Rektör Türkdoğan: “GES ile Ekonomiye Katkı Sağlıyoruz”
ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, projenin 10 aylık süreçte beklentileri karşıladığını vurgulayarak, şunları söyledi: “GES projemizin 2024 yılı raporu, projemizin başarısını gözler önüne seriyor. Üretilen enerji sayesinde sadece üniversitemiz değil, ülkemiz ekonomisine de katkıda bulunuyoruz. Yenilenebilir enerji üretimiyle hem çevreyi koruyor hem de stratejik bir güce sahip oluyoruz. 2025 yılında daha fazla üretim ve tasarruf hedefliyoruz. Bu başarıda emeği geçen Enerji Yönetim Birimi’ne ve ALKÜ ailesine teşekkür ederim.”
Gelecek İçin Örnek Proje
GES projesi, Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelini değerlendirme ve yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde önemli bir örnek olarak öne çıkıyor. ALKÜ, 2025 yılında da bu projeyle enerji üretimi ve gelir elde etmeye devam etmeyi hedefliyor.