ASGARİ ÜCRET GELECEK HAFTA BELLİ OLACAK

ASGARİ ÜCRET GELECEK HAFTA BELLİ OLACAK

Türk-İş’in ev sahipliğinde Asgari ücret Tespit Komisyonu, bugün yapılan üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) komisyona yeni asgari ücret önerisi sundu.

Türk-İş’in ev sahipliğinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün yapılan üçüncü toplantıda buluştu. (TÜİK), 2021 yılı yeni asgari ücret önerisinde bulundu. Çevrimiçi yapılan toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı Kasım ayı itibariyle bekar bir işçinin asgari geçim tutarını ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak açıkladı. 

Türk-İş, açıklanan bu rakamlar üzerine, “Kasım ayına ait bu rakamlar, ülke gerçeklerini kesinlikle yansıtmıyor. Aralık ayı ve gelecek yıl enflasyon verisi göz önünde bulundurulduğunda, bu rakamların daha da düşük kalacağı ortada. TÜİK'in açıkladığı rakamın sadece bekar bir işçi için geçerli olduğuna dikkati çekiyoruz. Mevcutta aylık 2 bin 324 lira olan asgari ücretle geçinilmediğini işverenler de hükümet de gayet iyi biliyor. Görüşmelerin başından beri dile getirdiğimiz ‘İnsan onuruna yakışır bir ücret’. Bunu savunmaya devam edeceğiz. TÜİK'in bugün açıkladığı rakamlar, maalesef çalışanların beklentilerinin altında kaldı.

“VATANDAŞIN MUTLU OLACAĞI BİR RAKAM MASAYA GETİRİLMELİ”

Bugün yaklaşık olarak 7 milyon insanımız asgari ücretle geçinmek zorunda kalıyor. Enflasyon, geçim şartları ve ele geçen asgari ücret miktarı herkesin malumu. Bu nedenle işveren ve hükümet, insanların tebessüm edeceği, mutlu olacağı bir rakamı masaya getirmeli. Daha önce de söylediğimiz gibi, çalışanların kabul edeceği bir rakam olursa Türk-İş olarak buna 'evet' deriz. İşveren ve hükümetten tekliflerini bekliyoruz. Gelecek teklife göre, durumu yeniden değerlendireceğiz” görüşünde bulundu.

Türk-İş heyeti de görüş ve taleplerini sunarken, heyette bulunan asgari ücretli işçi asgari ücretlilerin sorunlarını dile getirdi. Yaklaşık 3 saat süren toplantının sonucunda asgari ücret tutarı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu dördüncü ve son toplantısını gelecek hafta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda yapılacak toplantıda belli olacak.



Anahtar Kelimeler: ASGARİ ÜCRET GELECEK HAFTA BELLİ OLACAK