BAKANLIKTAN GÜNEY İÇİN TARİHİ KARAR ÇIKTI

BAKANLIKTAN GÜNEY İÇİN TARİHİ KARAR ÇIKTI

Güneyköy Mahallesi’nde bulunan Antiochea Ad Cragum Antik Kenti’nin 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde bulunan mahallelinin yaşadığı taşınmazların derecesi değiştirildi.

Güneyköy Mahallesi’nde Antiochea Ad Cragum Antik Kenti 1. Derece sit alanıydı. Sit alanı içerisinde yer alan 15 hane, 1 cami ve 1 lojmanın bulunduğu alan 2. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak kabul edildi. Yıllardır evlerinde bakım yapamayan mahalle sakinleri yapılan değişiklikle yeni yapılanmaya izin verilmeyerek, mevcut yapıların basit onarımları yapılabilecek. İzinsiz uygulamaları nedeniyle suç duyurusunda bulunulmuş ve içerisinde ev ve anıtsal nitelikte yapıların bulunduğu parseller ise bu statü değişikliği kapsamında değerlendirilmeyecek.

Güneyköy Mahallesi Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti 1. Ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanının 1. Derce Arkeolojik Sit Alanı kısmında yer alan ve üzerinde mevcut yapılar bulunan taşınmazların sit derecelerinin yeniden değerlendirilmesiyle Antalya Kültür Varlıkları Bölge Kurulunun 12.03.2020 tarih ve 10615 sayılı kararı sonrasında kurula sunulan bilgi ve belgeler değerlendirildi.

Antalya Kültür Varlıkları Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca yerinde yapılan inceleme sonucu hazırlanan raporda; 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde yer alan mevcut yapıların 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararında 2. Derece Arkeolojik Sit Alanları içerisinde bahsedilen ‘Günümüzde kullanılan tescilsiz yapıların basit onarımlarının yürürlükteki ilke kararı doğrultusunda yapılabileceği’ hükmü doğrultusunda yeni yapılanmaya izin verilmeyerek, mevcut yapıların basit onarımlarına izin verilecek şekilde bir değişiklik yapılması uygun görüldü. Ancak izinsiz uygulamaları nedeniyle suç duyurusunda bulunulmuş ve içerisinde ev ve anıtsal nitelikte yapıların bulunduğu parsellerin bu statü değişikliği kapsamında değerlendirilmemesine karar verildi.

Güneyköy Muhtarı Yahya Küçükballı, Nohutyeri mevkii için yıllardır beklenen kararın geldiğini belirtti. Muhtar Küçükballı, “Nohutyeri mevkiinde 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde evlerimizin bulunduğu alanın dereceği değiştirildi. Kurul kararı ile buranın derecesi 1’den 2’ye düşürüldü.  Yani yıllardır süren bu çile bitti. Burada 15 hane, 1 cami ve 1 lojman bulunuyor. Vatandaşlar evlerinde tamir ve onarım yaptıramıyordu. Alınan kararla yeni yapı yapılmamak kaydıyla, Müze Müdürlüğü’ne bilgi verilerek evlere bakım yapılabilecek. Alınan bu kararla birlikte rahat bir nefes aldık. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 



Anahtar Kelimeler: BAKANLIKTAN GÜNEY TARİHİ KARAR ÇIKTI