ARTÇI ŞOKLAR DEVAM EDEBİLİR

ARTÇI ŞOKLAR DEVAM EDEBİLİR

Gece saat 02.02`de merkez üssü Antalya Döşemealtı olan 4.8 büyüklüğündeki deprem Gazipaşa`da da fazlasıyla hissedildi. Depremle ilgili açıklama yapan Türkiye Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, depremin küçük sarsıntılar halinde devam edebileceğin

Antalya`da yaşayan pek çok vatandaş gece yarısından sonra meydana gelen sarsıntıyla korkuya kapıldı. Binaların sallandığı gecenin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü 02:02:55?te 105 metre derinlikte Antalya Döşemealtı Ilıcaköy mevkiinde 4.8 büyüklüğünde deprem gerçekleştiğini açıkladı.

Yaşanan depremin ardından bir açıklama yapan Türkiye Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Engin Erarslan, artçı şokların devam edebileceğini söyledi. Erarslan yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: "Depremin oluş mekanizması gereği, pik değer sonrası azalan değerlerde deprem olmaya devam edebilmektedir. Deprem mevkiinde küçük sarsıntılar şeklinde depremler devam edebilir.

     Ülkemizin kaçınılmaz bir gerçeği olan depremi, Antalyamız ve yakın yerleşim birimleri olan Burdur ve Isparta?da da sıklıkla yaşanmaktadır. Afrika kıtasının sürekli kuzeye doğru hareketi, ülkemizin üzerinde bulunduğu Anadolu tablasını da sıkıştırarak batıya doğru sürüklemektedir. Bu hareket esnasında, Anadolu?nun bir çok yerinde küçüklü büyüklü faylar oluşturmakta ve değişik şiddetlerde yer sarsıntılarına neden olmaktadır.

     Deprem doğal bir afetten ötesi doğanın muhteşem bir revizyon olayı ve her an kaçınılmaz değiştiğinin kanıtıdır. Depremden kaçmanın ötesinde, deprem olan bölgelerin en ince ayrıntısına göre tespiti, kentleşme ve yapılaşmanın yer ile depremin özelliklerine göre tasarlanması şarttır. Çok yeni yaşanılan ve yaşanmaya da devam edilecek bir gerçek olan depremin olduğu bölgeleri teknolojik olarak takip eden, deprem dalgalarını kullanarak yer özelliklerini ortaya koyan, yapılaşmada, yer araştırmalarında ve yapı analizlerinde Jeofizik Mühendisliği ülkemiz için artık olmazsa olmazdır."



Anahtar Kelimeler: