PİTHAYA BAHÇESİ SERVET KAZANDIRIYOR

PİTHAYA BAHÇESİ SERVET KAZANDIRIYOR

Antalya`nın Gazipaşa ilçesinde üreticilerin son yıllarda ekmeye başladığı pithaya meyvesi, üreticisine servet kazandırıyor. Bir dönümlük serada yılda 50 bin liranın üzerinde kazanç sağlayan pithaya bahçesini görmek için turistler gezi turları düzenliyor.

Antalya`nın Gazipaşa ilçesinde son yıllarda artan pithaya bahçeleri sahiplerine servet kazandırıyor. Bakımı kolay, masraf yapmadan üretilebilen pithaya meyvesi, turfanda üretimin yerine almaya başladı. Tanesi 7 liradan satılan meyveye rağbet oldukça fazla.

Gazipaşa`nın Macar mahallesinde daha önce salatalık eken ve son 3 yıldır pithaya ekmeye başlayan Mahmut Koç, pithayanın salatalığa göre çok daha zahmetsiz ve masrafsız üretildiğini söyledi. Pithayaya 3 yıldır ilaç yapmadan yetiştirdiğini belirten Koç, "Fiyatlardan ilk sene sıkıntımız oldu ama iki yıldır satışlar iyi. 7 liradan bahçede alıyorlar. Burası bir dönüm. Toplamda yılda 7-8 bin arası meyve alıyoruz. Üreticilere tavsiye ediyoruz. Hem yabancılardan hem de ziraatçılar ve çiftçilerden ilgi var. Gelip inceliyorlar. Şuanda Rus bir grup bahçemizi geziyor. Pithayanın nasıl yetiştirildiğini merak ediyorlar. Özellikle kırmızı olanın tadını beğendiler" dedi.

Pithaya bahçesini gezen ve meyvenin tadına bakan Vera Toms, daha önce Taylant`ta gördüğü pithaya meyvesini Gazipaşa`da göreceğinin hiç aklına gelmediğini söyledi. Burada tadına baktık ve çok beğendim. Daha önce de gelmiştim, tekrar geleceğim. Pazara gittiğimde almak istiyorum ama taze mi değil mi bilemiyorum. Burada dalından koparıp alıyorum. Çok güzel" dedi.

Bahçeyi gezen Ruslardan Elvır Sapkulov ise, "Tadını çok beğendim, daha önce adını çok duydum ama tadını hiç bilmiyordum. Türk insanının çalışkanlığına çok hayran kaldım. Sevgiyle işlerini yapıyorlar. Takdir ediyorum. İki tür pithaya var. Birinin içi beyaz, diğeri kırmızı. Ben kırmızı olanın tadını beğendim" diye konuştu.



Anahtar Kelimeler: