TÜRKİYE`DE İLK GAZİPAŞA`DA AÇILDI

TÜRKİYE`DE İLK GAZİPAŞA`DA AÇILDI

Ülkemizin ilk tropikal meyve kooperatifi dün gerçekleştirilen açılış programı ile faaliyetlerine başladı.

Türkiye`nin ilk tropikal meyve kooperatifi olan kooperatifin açılışına Gazipaşa Belediye Başkan Vekili Onur Demir, Gazipaşa İlçe Jandarma Komutanı üsteğmen  Ali Kaya, siyasi parti temsilcileri ve birçok davetli katıldı.

Gazipaşa`da muz başta olmak üzere avokado, kivi, passiflora (çarkıfelek), litchi, pitaya (ejder meyvesi), longan, guava, mango ve kahve gibi birçok tropikal meyvenin üretimi yapılıyor.

Açılışta konuşan ve Türkiye`nin ilk tropikal meyve kooperatifi olduklarını söyleyen Kooperatif Başkanı Ali Yalçın, ?12 Nisanda kooperatifimizin kuruluşunu gerçekleştirdik. Bugün de açılışını yapıyoruz. Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi bu alanda bir ilk. Şu anda 22 üyemiz var. Kooperatifimizin amacında Bulunduğumuz bölgede tropikal ve sup tropikal meyvelerin adaptasyon çalışmalarının yapılması. Bunları geliştirmeyi düşünüyoruz. Türkiye?nin tropikal merkezi olmayı hedefliyoruz. İlk amacımız tropikal meyvelerin coğrafi işaretini almak. Kooperatifimiz üreticilerin bir araya gelmesi ve ürünlerin daha iyi tanıtılmasında ve yeni tropikal meyvelerin adaptasyonunu üniversitelerimizle birlikte çalışmalar yapacağız. Türkiye?yi bu enfes güzel tatlarla buluşturmayı hedefliyoruz.  Avrupa ve Rusya gibi bize yakın olan pazarlara da açılmayı düşünüyoruz.  Üniversitemizden de meyvelerin faydaları nasıl tüketileceği faydaları neler gibi konularda ve tropik meyvelerin ülkemize getirilmesi tescillerinin alınması alanlarında yardımlar alacağız.? Diye konuştu.

Antalya bilim üniversitesi öğretim üyesi Dr. Hatice reyhan Öziyci, ?kooperatifin çalışmaları arasında yaş meyvelerimiz kadar meyvelerimizden üretilmeye başlanan dondurma gibi ürünlerimizi de tüketiciler tarafından çok beğeniliyor. pasiflora ve ejder meyvesinden elde ettiğimiz dondurmayı  tüketicilerimiz mutlaka tatmasını tavsiye ediyoruz.

Açılış sonrası davetlilere tropikal meyvelerden yapılan dondurma ikramında bulunuldu.



Anahtar Kelimeler: