ÇELİK UYARDI

ÇELİK UYARDI

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, toprağın en büyük düşmanının anız yakma olduğunu bildirerek, ?toprakta verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeleri yok ediyor, toprağın biyoloji, fiziksel, kimyasal özelliklerine zarar veriy

Başkan Yusuf Çelik,  yaptığı açıklamada hasattan sonra rutin bir tarımsal uygulama gibi gerçekleştirilen ve toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar veren anız yakmanın verimli tarım alanlarının azalmasına ve toprak verimliliğinin zamanla kaybolmasına neden olduğunu belirtti.

?TOPRAĞA VE ÇEVREYE ZARAR VERİYOR?

Anız yangınları sırasında 250 santigrat derece gibi sıcaklığın ortaya çıktığını dile getiren Çelik, ?Bu sıcaklık, verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeyi yok ediyor. Toprakta sürdürülebilirlik için önemli olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklere zarar veriyor. Ayrıca anız yangınları nedeniyle komşu tarlaların ürünleri ile ormanlar da tahrip olabilmekte, doğrudan ve dolaylı etkileri yüzünden toprakla birlikte birçok canlı türü de zarar görmektedir? dedi.

?VERİMLİLİK DÜŞÜYOR?

Verimliliği düşen topraktan daha iyi ürün almak isteyen üreticilerin, daha fazla toprak işleme ve kimyasal kullanma yollarına başvurduğuna dikkat çeken Çelik, ?Dolayısıyla hem ekonomik hem de çevreyle ilgili sorunlar ortaya çıkıyor. Anız yangınları konusunda yapılan araştırmalar, en fazla toprak kayıplarının anız yakılan tarlalarda olduğunu göstermiştir. Üreticilerimiz anız yakarak geçim kaynağı olan toprağı fakirleştirip öldürmemeli ve anız yakmayı bırakmalıdır. Üreticilerimiz anız yakmak yerine alternatif uygulamaları tercih etmeli, toprak işlemesiz tarıma yönlenmelidir? ifadelerini kullandı.

 



Anahtar Kelimeler: