Domates Ucuzladı, Sebze ve Meyve Zamlandı

Domates Ucuzladı, Sebze ve Meyve Zamlandı

.

Antalya Ticaret Borsası’nın verilerine göre, Şubat 2025’te Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin miktar ve fiyat endekslerinde önemli dalgalanmalar yaşandı. Domatesin işlem miktarı artarken fiyatı gerilerken, sebze ve meyvede ciddi miktar düşüşleri fiyatların yükselmesine neden oldu. 

Domatesin Fiyatı Geriledi, İşlem Miktarı Arttı 

Şubat ayında domatesin işlem miktarı geçen yıla göre %6,00 artış gösterirken, fiyat endeksi %13,96 düştü. Aylık bazda ise işlem miktarı %21,21 azalırken, fiyat endeksi %7,99 geriledi. Son yedi yılın verilerine bakıldığında, bu düşüş miktar açısından ortalama seviyede kalırken, fiyat açısından ortalamanın altında gerçekleşti. 

Sebzede Miktar Azaldı, Fiyatlar Yükseldi 

Sebze miktar endeksi yıllık bazda %39,42 oranında azalarak son yılların en düşük seviyelerinden birine geriledi. Buna karşılık, sebze fiyat endeksi %16,97 oranında arttı. Aylık bazda da sebze işlem miktarı %19,43 azalırken, fiyat endeksi %1,43 düştü. Son yedi yılın Şubat ayları dikkate alındığında, sebze miktarındaki azalış en yüksek üçüncü, fiyat düşüşü ise en düşük ikinci seviye olarak kaydedildi. 

Meyvede Ciddi Miktar Düşüşü, Fiyat Artışı Rekor Seviyede 

Meyve işlem miktar endeksi yıllık bazda %55,38 gibi ciddi bir düşüş yaşarken, fiyat endeksi %43,57 oranında arttı. Aylık bazda ise meyve işlem miktarı %18,96 azalırken, fiyat endeksi %14,29 oranında yükseldi. Son yedi yılın verilerine göre, meyve miktarındaki düşüş ikinci en yüksek, fiyat artışı ise rekor seviyeye yakın gerçekleşti. 

Piyasadaki Eğilimler ve Etkenler 

Antalya hallerindeki fiyat hareketleri, arz-talep dengesine göre şekillendi. Domates arzındaki artış fiyat düşüşünü beraberinde getirirken, sebze ve meyvede yaşanan sert miktar düşüşleri fiyatların yükselmesine neden oldu. Özellikle meyve fiyatlarındaki %43,57’lik yıllık artış, arz sıkıntısının etkisini gözler önüne serdi. 

 Antalya Ticaret Borsası’nın verilerine göre, sebze ve meyve miktar endeksleri son on yılın ortalamasının altında kalırken, fiyat endekslerinde özellikle meyvede rekor seviyeler görüldü. Tarımsal üretimdeki dalgalanmalar ve iklim şartlarının bu değişimlerde önemli rol oynadığı değerlendiriliyor. 



Anahtar Kelimeler: Domates Ucuzladı Sebze Meyve Zamlandı