Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Araş. Gör. Dr. Funda Özdemir Değirmenci araştırmacı olduğu Türkiye’nin ilk antik tohum DNA projesi olan “Paleogenetik ve Jeolojik Verilerle Marmara Gölü Havzası ve Gediz Ovasının Tarımsal ve Vejetasyon Geçmişinin Belirlenmesi” TÜBİTAK’tan A Artı puan alarak destek almaya hak kazandı. Çalışma esnasında Antik tohumlardan DNA ekstraksiyonu için beş farklı yöntem denendi ve tohumlardan büyük miktarda, iyi kalitede genomik DNA elde edildi.
İlköğretimin ve liseyi Gazipaşa'da tamamlayan ve lisans eğitimini Gazi Üniversitesi, Yüksek Lisans ve Doktorasını Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) tamamladıktan sonra Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışmalarını sürdüren Gazipaşalı Dr. Funda Özdemir Değirmenci, Türkiye’nin ilk antik tohum DNA projesi çalışmasıyla bir anda bilim dünyasının dikkatini çekti. Tarımsal bitki türlerinin 3500 yıllık genetik değişimleri üzerine yapılan çalışma aynı zamanda tarımda bir devrim niteliği taşıyor.
ÇALIŞMALARA TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ BİLİM İNSANLARI DESTEK VERİYOR
Proje sayesinde Gediz İlçesine bağlı Gölmarmara yakınında Marmara Gölü havzasında bulunan Kaymakçı kazı alanından çıkarılan tarımsal bitki türlerine (buğday, arpa, nohut, acı burçak ve üzüm) ait kömürleşmiş tohumlar ve bu tohumların modern akrabaları arasından 3500 yıl boyunca gerçekleşen genetik değişimleri açığa çıkarılacak. Elde edilecek özgün genetik bilgilerle bu türlerin moleküler geçmişleri, kökenleri, ilk kültüre alınmaları ve yayılmaları ilgili çok önemli sorulara cevap verilmesi hedefleniyor. Çalışmalara Türkiye'nin önemli bilim insanları da destek veriyor.