Her özel günde vatandaşları bilgilendiren İlçe Sağlık Müdürlüğü, 1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla da bir açıklamada bulundu. Açıklamada, vatandaşların sağlıklarını korumaları için tütün ve tütün ürünlerini kullanmamaya ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemeye davet edildi.
“En Önemli Risk Faktörü Tütün ve Tütün Ürünlerinin Kullanımıdır”
Akciğer kanseri, dünya genelinde erkeklerde en sık görülen kanser olup, kadınlarda ikinci sırada yer almaktadır. Kanser kaynaklı ölümlerin en yaygın nedeni de akciğer kanseridir. 2022 yılında, dünyada yaklaşık 2.5 milyon yeni vaka ortaya çıkmış ve bu hastalığa bağlı 1.8 milyon ölüm gerçekleşmiştir. Ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanserken, kadınlarda beşinci sıradadır. Ülkemizde bir yıl içinde yaklaşık 31 bin kişi akciğer kanseri teşhisi almış, 25 bin kişi bu nedenle hayatını kaybetmiştir.
Bu kanser türü için en önemli risk faktörü tütün ve tütün ürünlerinin kullanımıdır. Ülkemiz verilerine göre, erkeklerde %89,9, kadınlarda ise %43 oranında tütün kullanımına bağlı olarak akciğer kanseri gelişmektedir. Bu istatistikler dikkate alındığında, ülkemizde bir yıl içinde ortaya çıkan yaklaşık 25 bin akciğer kanseri vakasının önlenebilir olduğu söylenebilir. Tütün ve tütün ürünü tüketimindeki azalmayla akciğer kanseri görülme sıklığı da azalmaktadır. Ayrıca, mesleki ve çevresel risk faktörlerine maruziyet de akciğer kanserinin nedenleri arasında yer almaktadır.
“Sağlıklı Yaşam Tarzlarını Benimsemek Önemlidir”
DSÖ'nün Akciğer Kanseri 2023 Raporu'na göre, akciğer kanserinin önlenmesi programları, birincil ve ikincil koruma önlemlerini içermelidir. Birincil koruma, risk azaltma ve sağlıklı davranışı teşvik etme yoluyla hastalığın ilk ortaya çıkışını önlemeyi amaçlar. Bu önleyici tedbirler; sigarayı bırakmayı, dumansız ortamları teşvik etmeyi, etkili tütün kontrol politikaları uygulamayı, mesleki tehlikeleri ele almayı ve hava kirliliği seviyelerini azaltmayı içerir. Tütün ve tütün ürünlerini kullanmamak, pasif içicilikten kaçınmak akciğer kanseri riskini azaltmanın en iyi yoludur. Düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve çevresel risk faktörlerine maruz kalmayı en aza indirme gibi sağlıklı yaşam tarzlarını benimsemek de önemlidir.
“İleri Evreye Gelinceye Kadar Fark Edilemeyebilir”
Akciğer kanseri için ikincil koruma, hastalığı erken evrelerinde, semptomlar ortaya çıkmadan önce tespit etmeyi amaçlayan tarama yöntemlerini içerir. Erken teşhis, başarılı tedavi şansını artırabilir ve sonuçları iyileştirebilir. Akciğer kanserinin neden olduğu bulgu ve şikâyetlerin oluşumu için genellikle birkaç yıl geçer ve hastalık ileri evreye gelinceye kadar fark edilemeyebilir. Belirtiler arasında geçmeyen öksürük, öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak, göğüs ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, ses kısıklığı, nefes darlığı ve sürekli tekrarlayan akciğer enfeksiyonları yer alır.
“Tütün ve Tütün Ürünlerini Kullanmamaya Davet Ediyoruz”
Tanı ve evrelemeye yönelik testler arasında fizik muayene, görüntüleme, bronkoskopi ve biyopsi bulunur. Ayrıca, spesifik alt tipin tanımı ve en iyi tedavi seçeneğini yönlendirmek için genetik mutasyonları veya biyo-belirteçleri tanımlamak için moleküler testler de kullanılmaktadır. Tanı konulduktan sonra, kanser hücrelerinin yayılıp yayılmadığını tespit etmek için testler yapılır. Tedavi kararında; hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunlarının varlığı gibi faktörler etkilidir. Tedaviler; cerrahi, hedefe yönelik tedaviler, radyoterapi, kemoterapi ve immunoterapi gibi seçenekleri içermektedir.
Akciğer kanseri farkındalık ayı vesilesiyle vatandaşlarımızı, akciğer kanserinin bir adım önünde olmaları ve sağlıklarını korumaları için tütün ve tütün ürünlerini kullanmamaya ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemeye davet ediyor, sağlıklı günler diliyoruz.