'KARARDAN GERİ DÖNÜN'

Domatese getirilen ihracat kısıtlaması hakkında değerlendirmede bulunan Oda Başkanı Çelik, üreticilerin zarar etmemesi için karardan geri dönülmesini istedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, olağanüstü fiyat artışları ve deprem sonrası gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla14 Nisan 2023'e kadar domates ihracatına kısıtlama getirdi. Antalya'nın birçok ilçesinde üreticiler karara isyan etmeye başladı.  Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik de konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Oda Başkanı Çelik,  bin bir çabayla oluşturulan ihracat pazarlarının kaybedilmesinin üretimi sekteye uğratacağını kaydetti.
Başkan Çelik, "Rekabet etmekte olduğumuz, bin bir çabalarla oluşturduğumuz ihracat pazarlarının kaybedilmesi üretimi sekteye uğratacaktır. Bakanlığımızın domates ihracatındaki kısıtlama kararı sonucu; ihracatçı ve üretici ile istişare yapılmadan alınan kararların olumsuz etkileri yaşanacak ve üreticilerimiz üretimden çikmak isteyeceklerdir. Çünkü enerji kullaniminin yüksek olması, girdi maliyetlerinin üretimi çok fazla etkilemesi, zaten üreticilerimizi ya farklı sektörlere  ya da alternatif üretim modellerine yönelmesine yol açmıştı.Halihazırda tek ekim domates üretiminin aşırı yüksek hasat döneminde olması, mevsimsel olarak havalarında ısınmasıyla domates miktarlarının çoğalacağı bir dönemdeyiz. Üretim maliyetlerinin kilogram başına yaklaşık 8-10 TL olduğu bu dönemde ihracatın durması üreticilerin sera bakım masraflarını çıkarabilmesi ve ayakta kalabilmesi için minimum fiyat öngörüsüdür. 
TEDARİKÇİLER FARKLI ÜRETİCİLER ARANACAK
Bunun altına düşecek domates fiyatları ve bu kararla ihracat pazarlarının kaybedilmesinin etkisiyle, Nisan-Mayıs döneminde de üreticilerin ürün kaybı, bakımsızlık veya seralardaki ürünlerin sökülmesiyle Nisan ve Mayıs'ta da mevsim normallerinin altında üretim miktarı olacak, üreticilerin ağır zararlarının yanı sıra fiyatlarda mevsim şartlarının üstünde olmak zorunda kalacaktır. Üreticilerimizin uzun yıllar doğru üretim modelleri ile kaliteli üretim yaparak yurtdışında oluşturulan pazarların bakanlığımızın almış olduğu bu kararla avrupa ve diğer pazardaki tedarikçi marketleri farklı üretici ülkeler aramasına yol açacaktır. Çünkü tarımda ve ticarette süreklilik önem arz etmektedir.
ÜRETİCİ SAYISI AZALACAK
Yüksek girdi maliyetleri ile üretim yapmaya çalışan üretici sayısı azalacak, Ürün kalitesi düşecek, aynı zamanda ihracatçı firmalar da verdikleri sözü yerine getiremedikleri için pazar kaybedecekler 14 nisandan sonrada hem ürünün çok olması nedeniyle hem de müşteri kaybı sonucu üreticilerimizin ürünleri ellerinde kalacaktır.
Bakanlığımızdan üreticilerimiz adına ricamız; Üretimin devam edebilmesi için gece gündüz çalışan üreten üreticilerimizin desteklenerek üretim kapasitesinin daha fazla arttırılması. Böylece hem iç pazara hemde dış pazara yetecek bir üretim planlaması oluşturulmalıdır. Bu sezon için kg maliyeti 8 TL'nin altında olmayan domates üreticilerimizin zarar etmemesi için acilen bu karardan dönülmesini talep etmekteyiz" dedi.
 



Anahtar Kelimeler: 'KARARDAN DÖNÜN'