KENDİNİ BİLMEZLER İŞ BAŞINDA

KENDİNİ BİLMEZLER İŞ BAŞINDA

Gazipaşa’nın simgesi olan Caretta Carettalar üreme mevsiminden dolayı sahile geldi. Kendini bilmezler sahilde Caretta Carettaların yuvalarını işgal etti.

Gazipaşa Belediyesi Veteriner Hekimi Sinem Polat, caretta caretta üreme alanlarında araç izlerinin olduğunu belirterek, vatandaşları duyarlı davranmaya davet etti. Tespit edilen caretta caretta yuvalarının birçoğunun araç izlerinin üzerinde olduğunu açıklayan Veteriner Hekim Polat, ilçe halkından araçlarla sahillere girmemelerini istedi. Gazipaşa Belediyesi Veteriner Hizmetleri’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Sahillerimize caretta carettalar yumurta bırakmaya başladı. Tespit ettiğimiz yuvalardan birçoğu araç izlerinin üzerindeydi. Unutmayın ki bu kaplumbağalar bu sahillerin çocukları, asla misafir değiller ve olamazlar. Sahillerimizdeki en büyük problem araç girişleri ve kirlilik. Lütfen araçlarınızla sahillere girmeyin 1 yuvada ortalama 100 yumurta bulunur ve bu yumurtaların yaşama oranı normal şartlarda yüzde 1'dir. Sizin 1 yuvaya zarar vermeniz demek en az 100 yumurtayı yok etmek demektir. Aracınızla bir yuvanın üstünden geçtiğinizde yuvadaki yumurtaların büyük çoğunluğu kırılır, kırılmayan yumurtalar ise toprağın sıkışması nedeniyle çıkmayı başaramaz ve toprak altında ölür” denildi.

YUVALARA DOKUNMAYIN

Caretta caretta yuvalarının eşelenmemesi konusunda da uyarılarda bulunan Gazipaşa Belediyesi Veteriner Hekimi Sinem Polat, “İyi niyetli de olsa caretta caretta yuvalarını eşelemeyin. Yumurtaların sağlıklı şekilde kuluçkayı tamamlayabilmesi için yuvanın nem oranının, toprağın gevşeklik durumunun önemi çok büyüktür ve eşelenen her yuvada bu faktörler değişir, iyi niyetli de olsanız yumurtaların ölümüne sebep olabilirsiniz. Yuvalardaki yumurta tespiti sadece bu işlemde uzman kişilerin yapması gereken bir iştir” ifadelerini kullandı.

SAHİLİ TEMİZ TUTUN, GÜRÜLTÜ YAPMAYIN

Veteriner Hekim Polat, “Eğer korunmamış bir yuva fark ederseniz çalılarla yuvanın etrafını çevirip başka insanların zarar vermesini engellemeye çalışın. Özellikle akşamları sahillerde yüksek sesli müzik dinlemeyin, gürültü yapmayın ve ateş yakmayın. Anne kaplumbağalar yumurta bırakmak için sahillere geldiklerinde çevreye karşı çok hassas olurlar ve en ufak bir olumsuzlukta yumurta bırakmadan geri dönerler. Sahilde bir kaplumbağaya rastlarsanız olduğunuz yerde sessizce kalın ve mümkünse yere uzanıp sessizce bekleyin. Işık yakmayın, flaşlı ve deklanşör sesli fotoğraf çekmeyin, telefonunuzun sesini kapatın. Çöplerinizi çevrede bırakmayın, sahillerimizde sizlerin ihtiyacını karşılayacak kadar çöp kutusu mevcut” dedi.



Anahtar Kelimeler: KENDİNİ BİLMEZLER BAŞINDA