KORE GAZİSİ AKMAN’I KAYBETTİK

KORE GAZİSİ AKMAN’I KAYBETTİK

Gazipaşa’nın Beyobası Mahallesi’nde yaşayan 96 yaşındaki Kore Gazisi Ahmet Akman yaşamını kaybetti.

Gazipaşa’da ‘Şekerci Amca’ olarak da bilinen Kore Gazisi Ahmet Akman, yaşlılığa bağlı sebeplerden dolayı yaşamını yitirdi. Akman’ın cenazesi, bugün saat 15.00’de Beyobası Pelitli Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Kore gazisi Ahmet Akman 2017 yılında yaptığı röportajında savaş anılarını anlatmıştı. İşte o röportajdan çarpıcı başlıklar;

1950 yılının Ağustos ayında 27 günlük vapur yolculuğundan sonra Kore limanına ulaştıklarını ve 1 yıl 1 ay süreyle Kore'de savaştıklarını belirten 11 çocuk babası Akman, girdiği şiddetli çatışmaları dün gibi hatırlıyor. Bir akşam namazı vakti başlayan ve gece boyunca süren çatışmada bir dereye sıkıştıklarını ve görüş mesafelerinin çok düşük olduğunu belirten Akman, "O gece Türk Türkü de vurdu, komünist komünisti de vurdu" dedi.

Gökten yağan havan mermilerinin yanı başlarına düştüğünü ve kendilerine bir şey olmadığını "Allah'ın bir hikmeti" olarak gören Akman, "Mevzide yanı başımıza iki havan mermisi düştü. Topun sesiyle yüzbaşı gitti. Diğeri benim 3 metre önüme düştü, bana bir parça değmedi. Kafam parçalandı sandım. Yüzüm kan içinde kaldı. Yanımda Ali vardı. 'Ali sende bir şey var mı?' dedim. 'Yok ama tüfeğim parçalandı' dedi. Başka bir arkadaşın tüfeğini alıp ona verdim, çatışmaya devam ettik" diye konuştu.

Amerikalıların, Siyamlıların, Kanadalıların, Filipinlilerin ve Arapların Kore'de savaştığını ancak Türklerin ne cesur bir millet olduğunu bilmediklerini söyleyen Kore Gazisi Akman, "Türk'ün cesaretini ve gücünü burada gösterdik. Çin'de aziz Atatürk'ün ismiyle meşhur olan Gazipaşa’mızı orada tanıttık. Öğretmenlerimiz hiç onu konuşmuyor. Bu memleket bizim toprağımız, canımızı vereceğiz ama toprak vermeyeceğiz. Bunu biz Kore topraklarında yaptık" diyerek Kore Savaşı'nın okullarda çocuklara anlatılmasını istedi.



Anahtar Kelimeler: GAZİSİ AKMAN’ KAYBETTİK