Bir yıl içinde ülkemizde yaklaşık 19.000 kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır.Günümüzde Bakanlığımızca yürütülen tarama programlarının etkisi ile erken teşhis edilebilmekte ve erken tanı oranlarımızda artış sağlanabilmektedir. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Bu sebeple, yürütülen toplum tabanlı taramalar yolu ile kadınlarımızın olası bir kanser gelişimi durumunda kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı ölüm hızını düşürmek mümkün olabilmektedir.
Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, meme kanseri farkındalık ayı nedeniyle açıklama yaptı. İlçe Sağlık Müdürü Çelik, erken teşhisin hayat kurtardığını belirterek, meme kanseri muayenesinin ise ücretsiz yapıldığını söyledi. Meme kanserinin gerek dünyada gerekse ülkemizde en sık izlenen ilk on kanser arasında ilk sırada yer aldığı bilgisini veren Müdür Çelik, “Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser olması nedeniyle farkındalık oluşturulması gerekiyor. Özellikle kadınların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Erkeklerde meme kanseri kadınlara oranla çok daha az sıklıkla izlenmektedir. ülkemizde en sık izlenen ilk 10 kanser arasında ilk sırada yer almaktadır.
TARAMA ÜCRETSİZ
İlçe Sağlık Müdürü Çelik, meme kanserinin belirti vermeyebileceğini belirterek, 2 yılda bir mamografi çektirilmesini önerdi. Müdür Çelik, Ülkemizde toplum tabanlı kanser taramalarına ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlanmış, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dâhil edilmiştir. Sözü edilen merkezlerimizde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazları yoluyla vatandaşlara ücretiz olarak hizmet verilmektedir” dedi.