TERZİ AÇTI AĞZINI YUMDU GÖZÜNÜ

TERZİ AÇTI AĞZINI YUMDU GÖZÜNÜ

MHP İlçe Başkanı Numan Terzi, 9 aylık suskunluğunu bozdu. Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’a yüklenen Terzi, sahilde süren ve rant iddialarına neden olan 18 uygulamasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

MİLLİYETÇİ Hareket Partisi (MHP) Gazipaşa İlçe Başkanı Numan Terzi, parti binasında düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Mart 2019 tarihinde göreve gelen Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ı 9 ay boyunca hiç eleştirmediğini belirterek sözlerine başlayan Başkan Terzi, muhalefet etmek için muhalefet yapmadıklarının altını çizerek, “Yapılan doğruları takdir edeceğiz, yanlışları ise eleştireceğiz” dedi.

Gazipaşa’da dün meydana gelen sel felaketiyle ilgili “Geçmiş olsun” dileklerini ileterek sözlerine başlayan Terzi, Belediyenin daha tedbirli ve titiz davranarak yaşanan felaketin daha ucuz atlatılmasını sağlayabileceğini söyledi. Terzi şunları söyledi:

İlçemizde dün bir doğal afet meydana geldi, sel felaketi yaşadık. Öncelikle bu sel felaketinden etkilenen vatandaşların, esnafların ve üreticimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu sel felaketlerinin ve doğal afetlerin bir daha yaşanmaması için ilgili ve yetkili arkadaşların hiçbir mazeret üretmeden gerekli altyapı çalışmalarını yapmalarını istiyoruz. Selden zarar gören vatandaşlarımızın zararının tanzimi noktasında yetkililerin de vatandaşa yardımcı olmasını bekliyoruz. Burada en sevindirici nokta can kaybının yaşanmaması. Bu ilçede en son 94 yılında büyük bir sel felaketi oldu. 2009 yılında oldu. Yıl 2020. Demek ki 94 yılından bu yana herhangi bir gelişme yapamamışız. Belediye biraz daha etkin olabilir miydi, olamaz mıydı? Trafik biraz geç kesildiği söylentisi var. Biz de o esnada çarşıya giremedik. Logar kapakları daha erken açılabilir miydi? Çünkü meteorolojinin bu konuda erken uyarısı vardı. Biraz daha titiz davransak sanırsam daha az hasarla atlatabilirdik.

“BAŞKAN NEYİ SAKLIYOR?”

Kızılin mevkindeki ilçenin en değerli arazilerinin bulunduğu bölümde belediyemiz 2-3 aydır bir 18 uygulaması yapıyor. Başkan bu 18 uygulamasıyla ilgili yaklaşık 1 ay önce bu çalışma hakkında bilgilendirme yapacağını söylemişti. Meclis üyelerimiz Sayın Belediye Başkanına 'CHP ve İyi Parti Meclis üyelerini bilgilendirdiniz ancak bizi de bilgilendirecek misiniz?' diye sonduğunda; 'Evet bu konuda bir eksikliğimiz oldu. MHP ve AK Parti Meclis Üyelerini de önümüzdeki günlerde bilgilendireceğim' demişti. Bunun için biz de bu konuda herhangi bir açıklama yapmadık. Bu konu ulusal basına kadar çıkınca meclis üyesi arkadaşlarımdan grup sözcümüz Sayın Murat Özgen belediyemize müracaat ederek bu 18 çalışmalarıyla ilgili bilgi ve belge istedi. Ulusal basına yansıdığı gibi bir rant kavgası mı var bi inceleyelim istedik. Bu talabimizi 31 Aralık 2019 tarihinde Sayın Belediye Başkanına ilettik. Sayın Belediye Başkanımız yazılı bu müracaatımızdan sonra imar müdürünü çağırarak meclis üyesi arkadaşımıza gerekli bilgi ve belgelerin verilmesi talimatında bulundu. Bir gün sonra arkadaşımız imar müdürünün yanına gittiğinde İmar Müdürü arkadaşımız Belediye Başkanımızın ilçede bulunmadığı, dolayısıylada bilgi ve belge veremeyeceğini, sözlü bilgi verebileceğini ifade etmiş. Arkadaşımız da bu konuyu uzmanlarına inceletmek istediklerini, sözlü beyanla hareket edemeyeceklerini ve dolayısıyla yazılı bilgi istediklerini belirtmiş ve Başkan Beyin talimatını hatırlatmıştır. Bunun üzerine İmar Müdürü arkadaş cuma günü başkanın geleceğini ve o zaman bu belgeleri kendilerine verebileceğini söylemiş. Cuma günü geldiğinde Sayın Belediye Başkanımız bize verdiği cevapta 18 çalışmasının henüz kesinleşmediğini, kesinleşmeden bilgi ve belge veremeyeceğini ifade eden bir yazı ile cevap verdi.

“İDDİALAR DOĞRU DEĞİLSE NEDEN BİLGİ VERMİYORSUN?”

Yaşanan gelişmelerden sonra bizim de aklımıza şu sorular geldi: Belediye Başkanı önce bilgi ve belge verelim dedi de sonra neden bundan vazgeçti? Acaba ulusal basına çıkan, ilçede konuşulan bu iddiaların doğruluk derecesi var mı ki; Sayın Belediye Başkanı bazı şeyleri saklamak zorunda kaldı? İddi edildiği gibi bir hukuksuzluk ve haksızlık, kayırmacılık, rant paylaşımı yoksa Sayın Belediye Başkanı bu bilgi ve belgeleri mecliste grubu bulunan bir siyasi partiden niye saklama gereği duysun? Başkanımız kesinleştiğinde veririz diyor. Kesinleştiğinde Sayın Başkanın bize bilgi vermesine gerek yok. Kesinleşince aksıda biz de görürüz zaten onu. Önemli olan budara bir yanlış varsa bu yanlışı önceden farkederek uyarmak ve düzeltilmesini sağlamak. Amacımız burada başkanı eleştirmek değil ama malesef böyle bir durum ortaya çıktı.

“80-90 MİLYON LİRALIK BİR RANT SÖZ KONUSU”

Bildiğiniz gibi Adil Üstündağ adlı bir yatırımcı uzun süredir ilçemizde en değerli alanlardan yer aldı. Bu arazilerin bir kısmı sahile sıfır, bir kısmı Kızılin'in yamacında, bir kısmı Mustafa Sönmez'in evinin yamacında. Bütün bu arazilerin toplanarak denize sıfır olan araziyle birleştirildiği, başka ada ve paftalardan yer kaydırıldığı iddiası var. Arkadaşlar Kızılin'in yamacındaki bir yerin değeri 300-400 bin liraysa sahile bu araziyi getirdiğiniz zaman bu arazinin değeri 3-4 milyon liraya çıkıyor dönümü. 15-20 dönüm olduğu iddia edilen bu araziler denize sıfır alana getirilmesiyle 80-90 milyon lira gibi bir rant çıkıyor ortaya. Biz bu konunun gerçeklik payı var mı diye istedik bilgi ve belgeleri. Yoksa direk atlayıp basını çağırıp eleştri yapmadık. Birileri belki kendilerine dokunulduğu için böyle iddialar ortaya atıyordur, bunların neticesinde bir söylem yayılmıştır diye düşündük ama Sayın Belediye Başkanı bizlere bunları vermemekle bizim aklımızdaki soru şu oldu: Evet acaba bir yerde bir kayırmcılık var mı ki; Belediye Başkanı önce tamam dedi sonra hayır dedi. Aklımıza bir soru daha geliyor: Acaba Sayın Başkan plandan haberi yoktu da birileri onu 'vermeyin herşey ortaya çıkar' diye mi uyardı? Aklımıza çok farklı şeyler geliyor. Burada iddialardan biri de şu: Araziler ayrı ada ve paftalardan getiriliyor. Bu hukuksuzluktur. Yatırımcının yerini toplayacağız diyorlar. Yatırımcının yerini toplamak istiyorlarsa, deniz kenarındaki yeri deniz kenarında bırakırlar, yakın çevresindekileri birleştirirler. Sıkıntı yamaçtaki yerlerin deniz kenarına getirilmesi. O zaman yamaçtaki yerleri de o bölgede bir yere toplarlar orada bir parsel çıkarırlar. Dolayısıyla böyle bir hukuksuzluk olmaz. O yatırımcıya her yer verdiklerinde, oradaki başka birini başka bir yere kaydırmak zorundalar. Oradaki insanlara yazık değil mi? Oradaki insanlar da burada bir yer satın almamış mı, emek sarf etmemiş mi? Sonuç olarak burada bir hukuksuzluk olduğu düşüncesindeyiz.

“BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

İster bu uygulama askıya çıksın, ister çıkmasın. Bu Belediye Başkanı ister bilgi versin, ister vermesin. Yarın askıya çıktığında biz bunları göreceğiz. Gerekli uzmanlara incelettireceğiz. Bir hukuksuzluğa rastlarsak yasal olarak yapılması gereken ne varsa sonuna kadar takipçisi olacağız. Gazipaşa'nın arazileri hukuksuz yere birilerine rant sağlanıyorsa buna da MHP olarak müsade etmeyeceğiz. Vatandaşın hakkını hukukunu herkese yedirmeyeceğimizi de herkes bilsin.

Öyle gizli kapılar arkasında birşeyler çevirmekle, önce bilgi vereceğiz deyip sonra vermemekle bu işler olmaz arkadaşlar.

“BELEDİYE ARAZİSİNE OTEL YAPIN”

Diyorlar ki ilçemize yatırımcı gelmesi için bunları yapıyoruz. Sayın Başkan'a bir öneride bulunayım. Eğer ilçemizdeki yatırımcını niyeti gerçekten yatırım yapmaksa belediyenin arazisiyle bu adamın arazisi birleşik. Yap işlet devret modeli ile mi olur, kat karşılığı şeklinde mi olur, hukuka uygun, kimsenin zarar görmeyeceği bir şekilde bu iki arsa bir araya getirilir. Büyük bir tesis yapılır. Çünkü 50 dönüm civarında da belediyemizin bir yeri var orada. Hem belediyemize uzun vadede bir kazanç kapısı açılır, hem de ilçemize yatırım yapılmış olur. Şimdi yatırımcı 14 bin kişilik bir otel yapacağını söylüyor. O zaman öndeki yerine de 7 bin kişilik otel yapar.

“YATIRIMCININ OTEL YAPACAĞININ GARANTİSİ VAR MI?”

Arkasından şöyle de bir soru var arkadaşlar: Bu yatırımcının bu ilçeye bu yatırımı yapacağının garantisi var mı? Şimdi biz yerleri topladık. Örneğin 50 milyonluk yeri sağdan soldan getirdik 150 milyona döndürdük. Döndürdükten sonra bu yatırımcı 'ben burayı yapmıyorum arkadaş, satacağım' dedi. Bu aradaki 100 milyonluk kar bana yeter, uğraşmaya gerek yok ben araziyi satacağım dese buna ne tedbir alacağız? Belediye bu konuda ne yapabilecek? Hukuken hiçbirşey yapamazsın. Adamın tapulu yeri, 18'i bitmiş. Ha şunu diyorlar: Alan yatırımcı yapar. Yatırımcı yapar ama bu aradaki ilk yatırımcının karı ne olacak? Bu aradaki rant ne olacak?

“BAŞKAN BELEDİYE ARAZİLERİNİ SATACAK MI?”

Piyasada belediye arazisinin hepsinin bir yere toplandığı söyleniyor. Biliyorsunuz Sayın Başkan seçildikten sonra şöyle bir söylemi olmuştu: 'Borcumuz çok, Kombi arazisini satabiliriz' Aklımıza şimdi bu da geliyor. Söylenenler doğru olabilir mi? Sayın Başkan belediye arazilerini bir araya toplayıp sonra burayı satılığa mı çıkaracak onun da takipçisi olacağız.

Kesinlikle ve kesinlikle Milliyetçi Hareket Partisi olarak biz yer satmasına-kaldı ki o yer şuanda Gazipaşa'nın en değerli yerlerinden biri- karşıyız. Daha önce söylediğim gibi biz buranın yap-işlet-devret veya kat karşılığı gibi bir yöntemle buraya bir turizm tesisi yapılması, karşılığında da belediyeye ciddi bir kaynak sağlanmasını istiyoruz. Müflis tüccar gibi, mirasyedi evlat gibi, 'Burası babamdan kaldı sat, sat sat sat' biter arkadaşlar. Biliyorsunuz şu çarşıdaki İş Bankasının olduğu yer de Belediyemizindi. Ne oldu, yer gitti. Şimdi trilyonluk oldu yer ama belediyemizden gitmiş oldu. Bu konuda kesinlikle Kombi arazisinin satılmaması taraftarıyız.

“SİYASETİ CEBE HİZMET İÇİN Mİ YAPIYORSUNUZ?”

Sayın Belediye Başkanı seçileli 9 ay oldu. Biz bu güne kadar kendisiyle ilgili bir eleştri yapmadık. Kendisine yaptığımız hayırlı olsun ziyaretinde şunu söylemiştik: İlçemize yapacağınız halkımızın hayrına olan her türlü faaliyette yanınızda olacağız ama yanlış gördüğümüz her türlü faaliyetinizde de hakaret etmeden eleştri ve uyarılarımızı yaparız demiştik. Sayın Başkanın bu sürede bir planı vardır, muhalefet etmek için muhalefet etmenin doğru olmadığını düşündüğümüz için de bugüne kadar bir açıklamamız olmadı. Bugün gördüğümüz bazı yanlışları dile getirmek istiyorum.

Hafta başı yapılan mecliste Belediye Başkan Yardımcılarının maaşlarının arttırılması ile ilgili bir önerge ile gelidi Sayın Başkanımız. Belediye Başkan Yardımcıları 4 bin 950 lira maaş alırken 7 bin 480 liraya maaşları çıkarıldı. Maaşın indirilmesi, çıkartılması bir yana, Sayın Başkanın bu madde oylanırken söylediği sözleri duyunca insan hayrete düşüyor. Başkan maaşın neden arttırılması gerektiğini anlatırken çok hazin bir durum ortaya çıkıyor. Sayın Başkan diyor ki: 'Zabıtaya veriyorsunuz, başkan yardımcısına vermiyorsunuz. Bizim ekibe paralı olanları seçmedik. Benim gibi yardımcılarım da bürokrat emeklisi. 3-4 bin lira emekli maaşı alıyorlar. Hepimiz emekli memuruz. Öyle tesadüf bir durum var. Belediyede yönetim kadrosundakiler herkes bürokrasiden emekli. Biz fazla para görmedik, alışkın da değiliz. Nasıl kazanıldığını da bilmeyiz. Mevcutla idare etmesini biliriz.'

Sayın Başkanım biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizim düsturumuz; halka hizmet Hakka hizmet. Biz siyaseti para için yapmıyoruz. Dolayısıyla da sizin konuşmalarınız bize abes geliyor. Şunun için abes geliyor: Siz emekli olabilirsiniz. Siz siyasete girerken, başkan yardımcılarınız siyasete girerken 'Buradan biz belediye başkan yardımcısı oluruz, aylık da 10 bin lira, 20 bin lira maaş alırız. Böylece de ekonomimizi düzeltiriz' diye düşündüyseniz yanlış bir düşünce. Siyasete halka hizmet için yaptığınızı düşünüyorduk ama açıklamalarınızdan şunu görüyoruz: Halka hizmetin yanında da iyi de bir maaş alalım. Aşağı yukarı belediye başkan yardımcıları yüzde 50'den fazla bir zam aldılar CHP ve İyi Parti'nin oylarıyla. 4 bin 950 lirayı beğenmiyorlar ama bu maaş bir memur maaşında da fazla. İki asgari ücretlinin maaşından, öğretmenin maaşından fazla. Buna yüzde 10 zam yapacağız deseler itiraz etmezdik ama yüzde 50 gibi bir rakama çıkarmak ve bunun sebebini bürokrat emeklisi olmalarına ve fazla para görmemeye bağlarlarsa biz de o zaman sorarız: Bu belediye başkan yardımcıları siyasete girerken halka hizmet etmek için değil de cebine hizmet etmek için mi girdiler. Bir garabet de şu: Sayın İyi Parti Grup Sözcüsü Mehmet Yüksel Beyefendi, bu arkadaşların temsil ettikleri mevkileri bakımından, mevkinin onuru açısından maaşın yüksek olması gerektiğini söylemiş. Bize göre mevkilerin parayla ölçülebilen bir değeri yok. Gelebileceğin en güzel mevkiye gelmişsin zaten belediye başkan yardımcısı olarak. Gazipaşa halkının teveccühü ile Belediye Başkan Yardımcısı olmuşsunuz. Bundan daha iyi bir onur, bundan daha iyi bir gurur olur mu arkadaşlar. Bu onur ve gurur para ile ölçülmez. Siz siyaseti para için mi yapıyorsunuz diye sorarım bu arkadaşlara.

“İYİ PARTİ BASTIRDI, BAŞKAN ‘EVET’ DEDİ”

Sayın Başkan geçtiğimiz günlerde 'Gazipaşa'ya sıcak asfalt lüks' diye bir açıklama yapmıştı. Bunu düşündüğü zaman insan Alanya'ya sıcak asfalt lüks değil, Serik'teki vatandaşa sıcak asfalt lüks değil, Managat'takine lüks değil, Gazipaşa'daki vatandaşa sıcak asfalt lüks. Başkan belki farkında değil ama bu insanları rencide eder. Gazipaşa insanının diğer bölgelerdeki insanlardan ne eksiği var. Sayın Başkan ilk maaşı belirlerken böyle demişti. O yüzden maaş bu noktada kalmıştı. Başkan halen daha belediyenin borcu olduğunu söylüyor. Seçim meydanlarında da söylediler bunu. Belediyenin 170-200 milyon borcu olduğunu söylüyorlardı, 80-100 milyon civarında bir borç çıkmıştı. İyi Parti gurubu daha önce de istiyordu bu maaş arttırımı. Zannedersem İyi Parti grubu bu konuda bastırdı, Başkan onlarında gönlünü kırmamak için 'Evet' dedi diye düşünüyorum.

“BAŞKANA TAVSİYEM GEÇMİŞE TAKILMA”

Başkana tavsiyem geçmiş dönemle ilgili çok fazla borca morca takılmasın. Geçmiş dönemde Adil Çelik Beyefendi'nin yaptığı yatırımları, yaptığı icraatları Gazipaşa halkı yeterli bulsa ve memnun olsaydı, Sayın Çelik ile devam ederdi. İlçe halkı sizi tercih etti, sizin daha iyisini yapacağınıza inandı ve sizi seçti. Çelik döneminde 100 km sıcak asfalt döküldüyse sen 200 km dök. 3 park yaptıysa sen 5 park yap. Sayın Çelik döneminde 1 tane mesire alanı yapıldıysa sen 2 tanesini nasıl yapabilirim ona uğraşsın.

“KAMYONCUYLA UĞRAŞMA FATURALARA BAK”

Hal kantar ücretlerine yüzde yüzün üzerinde bir ücret geldi. Sayın Belediye Başkanımız burada da yanlış yapmıştır. Kamyoncu esnafımızın bu kadar sıkıntısın derdinin içinde bir de bu hal kantar ücretinin arttırılması bizce yanlıştır. Bence halden çıkan kamyonlarda bulunan mal ile faturanın karşılaştırmasını yapsalar daha fazla kazanırlar.

Bir diğer konu da imar da yapılan kısmi değişiklikler. Burada kişiye özel değil de genele bakarak çalışmalar yapılmasını tavsiye ediyorum.

“İŞÇİ ÇIKARMADIĞI İÇİN TAKDİR EDİYORUM”

Eleştirilerimizin yanı sıra kendisini takdir ettiğimiz hususlar da var. Sayın Başkan kimseyi işinden etmeyeceğini söylemişti. Seçim meydanlarında böyle bir vaadi vardı. Şuana kadar bizim bilgimiz kadarıyla belediyeden kimsenin şahsi fikrinden dolayı çıkarılmadığını görüyoruz. Bu tarz bir olay dün de yanlıştı, bugün de yanlıştır. Başkan Bey'in yaptığı yüzde yüz doğrudur. İnşallah geride kalan 4 yıllık sürede de bu şekilde devam eder.

“BAŞKANIN PROJESİ YOKTU, VAADİNİ YAPIYOR”

Sayın Belediye Başkanımız seçim vaadlerinde ben yanlış okumadıysam herhangi bir projesi zaten yoktu. Dolayısıyla da rutin işleri yapacağını söylemişti. Şuana kadar da deniz yolunda imarı biten yolları açtı. Altyapısını yapıp asfaltını dökerse seçim vaadlerine göre doğru gidiyor demektir. Ama tabi Gazipaşa'nın beklediği bu mu? Bence bu değil. Gazipaşa adil bir şekilde 18 yapılmasını bekliyor. Gazipaşa çay yolundaki projelerin devam ettirilmesini bekliyor. Gazipaşa'nın Selinus Sahilinden ve Fener Mesire Alanından başka nefes alacağı bir alan yok. Gazipaşa'nın birçok sokağında asfalt ve kaldırım yok. Gazipaşa'nın bunların yapılmasın ihtiyacı var. Köylerimizde altyapı sorunlarımız var. Trafik sorunumuz var. Bunları yapacak mı yapmayacak mı bilmiyorum. 'Benim seçim vaadlerim içinde bunlar yok' deyip yapmayabilir. Bunu da saygıyla karşılarız.”

 

 

 



Anahtar Kelimeler: TERZİ AĞZINI YUMDU GÖZÜNÜ