Anavatanı Hindistan olan mango, yapılan adaptasyon çalışmalarının ardından ilçenin iklimine uyum sağladı. Seralarda ve bahçelerde yetiştirilen mango, kolay bakımı ve yüksek getirisiyle dikkati çekiyor.
Özellikle turistlerin en çok tercih ettiği tropikal meyveler arasında ilk sırada yer alan mangonun tanesi 60 liraya kadar alıcı buluyor. İhracatçılar, Avrupa pazarı için de önem arz eden ve dalında olgunlaşan mangoyu 8 avrodan satın alıyor.
Çiftçiler, daha fazla mango üretip, ilk etapta Avrupa ve Rusya, sonra da dünya pazarına ihraç etmeyi amaçlıyor. Aroması ve lezzetiyle beğeni toplayan mango, şu an büyük marketlerde, lüks otellerde ve pazarda satışa sunuluyor.
Mango üreticisi ve fidan yetiştiricisi Mustafa Ezici, bir dönüme 50 mango dikilebildiğini ve 4 yaşına geldiğinde meyve verdiğini söyledi. Dalında olgunlaşan mangonun daha çok tercih edildiğini anlatan Ezici, mango yedi yaşına geldiğinde bir dönümde 200 bin lira kazandırdığını ifade etti.
Mango meyvesinin hem taneyle hem kiloyla satıldığını vurgulayan Ezici, "Pazarda bile 50 liradan satılıyor. Avrupa yıllık 600 bin ton mango ithal ediyor. Rusya ve Türkiye Cumhuriyetlerini de dahil edersek Türkiye için 1 milyar lira ihracat hacmi var. Dalında olgunlaşan mangoyu ihracatçılar 8 avrodan alıyor. Maalesef talebi karşılayamıyoruz. Mango, şu anda altın yumurtlayan meyve olarak biliniyor. Antep fıstığı familyasından geliyor ve 300 sene yaşıyor." diye konuştu.
Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ali Yalçın da mangonun üretim alanlarının genişlemesine rağmen, talebin karşılanamadığını dile getirdi.
Mangoya üreticilerden yoğun ilgi olduğunu aktaran Yalçın, "Üretici, kimyevi gübrelerden uzak, getirisi daha fazla olduğundan mangoya yöneldi. Yeni bahçelerin kurulumuna hızla devam ediyoruz. Fidan üretimiz devam ediyor." dedi.
Mangonun tescillenmesi için çalışmaların sürdüğüne değinen Yalçın, şunları kaydetti:
"Geçen yıl Avrupa'da 600 bin ton mango tüketildi. Bunun pazar değeri yaklaşık 1,2 milyar avro. Dünyada sadece mangonun pazarı 4 milyar dolar. Türkiye henüz hak ettiği yer değil. Avrupa ve Rusya pazarı bize çok yakın. Ancak üretim yeterli olmadığı için iç pazara bile yetmiyor. Daha fazla üretim yaparak, iç talebi karşılayıp dünya pazarına ihraç etmemiz gerekiyor."
Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, çiftçilerin domates, salatalık seralarını söküp yerine tropikal meyveler diktiğini söyledi.