Gazipaşa Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Hasan Tuncel, 2025 yılı itibarıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçiş süreci kapsamında önemli bir açıklamada bulundu. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren UTTS yaptıran ve 2.791,45 TL ödeme yapan araç sahiplerinin, fazla ödemiş olduğu 619,45 TL’nin hesaplarına iade edileceğini duyurdu.
UTTS’ye Geçiş Döneminde Avantajlı Fiyat Uygulaması
2025 yılı itibarıyla yürürlüğe giren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), ticari araç sahipleri için zorunlu hale getirilmişti. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından alınan karar doğrultusunda, 1 Ocak 2025 ile 30 Nisan 2025 tarihleri arasında UTTS’ye geçiş yapan araç sahiplerine yönelik belirli avantajlar ve desteklerin sağlanmasına karar verildi. Bu çerçevede, 25 Mart 2025 ile 30 Nisan 2025 tarihleri arasında TTB (Taşıt Tanıma Birimi) sipariş ve ödeme işlemlerini tamamlayan mükellefler için 2025 yılı ücreti olan 2.791,45 TL yerine, indirimli olarak 2.172 TL uygulanacak. Böylece, bu tarihler arasında ödeme yapan araç sahipleri 619,45 TL daha az ödeme yaparak UTTS sistemine dahil olabilecekler.
Erken Ödeme Yapanlara Geri Ödeme ve Destek Avantajı
1 Ocak 2025 – 25 Mart 2025 tarihleri arasında, 2025 yılı için belirlenen ücret üzerinden TTB satın alıp montaj işlemlerini tamamlayan mükellefler için de iyi haber var. Bu süre zarfında, UTTS için ödeme yapmış olan araç sahipleri, gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini 30 Nisan 2025 tarihine kadar tamamlamaları halinde, 619,45 TL’lik fazla ödemelerinin iadesini alabilecekler.
Yetkililer, erken ödeme yaparak sisteme dahil olan araç sahiplerinin, sadece ücret iadesinden değil, aynı zamanda çeşitli destek ve avantajlardan da yararlanacağını belirtti.
Başkan Tuncel’den Açıklama
Gazipaşa Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Hasan Tuncel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, UTTS’ye geçiş sürecinde esnafın mağduriyet yaşamaması için gereken adımların atıldığını belirterek şunları söyledi: "Esnafımızın ve araç sahiplerinin yeni sisteme geçiş sürecinde maddi anlamda zorlanmaması için gerekli düzenlemeler yapıldı. 1 Ocak 2025’ten itibaren UTTS için ödeme yapmış olan ve fazla ücret ödeyen tüm mükellefler, belirlenen tarihler içinde başvuruda bulunarak fazla ödedikleri tutarı geri alabilecekler. Ayrıca, 25 Mart – 30 Nisan 2025 tarihleri arasında başvuru yapanlar, indirimli fiyat avantajından yararlanabilecek. Tüm üyelerimizi ve ticari araç sahiplerini bu fırsatları değerlendirmeye davet ediyoruz."
Başvuru Sürecine Dikkat!
Yetkililer, geri ödeme sürecinden faydalanmak isteyenlerin 30 Nisan 2025 tarihine kadar başvurularını tamamlamaları gerektiğini hatırlatarak, araç sahiplerinin belirtilen süre içinde işlemlerini yapmalarının önemine vurgu yaptı.
Araç sahipleri ve ticari taşımacılıkla uğraşanlar, UTTS ile ilgili detayları öğrenmek ve başvuru sürecini tamamlamak için Gazipaşa Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası ile iletişime geçebilecekler.